Powered By Blogger

vineri, 30 martie 2012

“Actualitatea trebuie să ne facă să pricepem ceea ce se întîmplă în jurul nostru, nicidecum să ne sperie.”

            Ar părea absurd, dar pot să afirm că actualitatea chiar nu ne sperie. Oamenii sînt neinformaţi, neinteresaţi şi absolut indiferenţi de ceea ce se întîmplă în jurul lor. Secolul nostru n-are timp de prostii. De ce trebuie să ştii ce mai fac japonezii, cum se  descurcă francezii şi cît mai pot duce germanii în spinare UE?, cînt poţi sta lejer în pat uitîndu-te la un film, îţi poţi pierde jumătate din zi pe facebook sau pe mess, sau pur şi simplu poţi dormi toată ziua.
            Azi sîntem apăraţi din ce în ce mai mult de obligaţia de a gîndi. E destul să alegi ceva ce ţi se pare convenabil şi gata, ceea ce se întîmplă în jurul tău îţi trece pe lîngă urechi.
            Actualitatea trebuie să ne deschidă ochii ca să putem privi în jur, să deosebim bunul de “nebun” şi să fim în stare de a compara, de a analiza critic o informaţie, dar nu să ne sperie.
            Neinformarea este boala secolului, iar sperietura generată de lipsa  informaţiilor este un defect al structurii noastre psihice, o boală umilitoare, atunci cînd vrei să discuţi corect şi demn, de la egal la egal. Sîntem “generaţia speriată”, pentru că habar nu avem ce se petrece în jurul nostru.
            E demn pentru un om să fie mereu blocat într-un trafic intens de informaţie şi curiozitate, e frumos din partea lui să arate că contează ceea ce se întîmplă în juru-i. Şi e urît pentru un om să nu ţină pasul cu actualitatea, e o slăbiciune care nu ne face cinste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu