Powered By Blogger

duminică, 27 noiembrie 2011

Munca l-a creat pe OM, dar nici lenea n-a omorît pe nimeni!

Cineva spunea că omul trebuie să fie un artist al muncii, adică să pună în ea ceva din personalitatea sa-cu bucurie şi entuziasm şi avea mare dreptate.
Am fost educată într-o familie de profesori şi vă daţi seama că de mică mi se zicea că în viaţă trebuie să fii OM,trebuie să respecţi, să ajuţi ,să ştii ce şi cînd să vorbeşti, să ştii să te bucuri şi să suferi împreună cu aproapele tău, să dărui acea energie colosală pe care uneori trebuie să o păstrezi doar pentru tine. Lucruri aparent simple, dar care necesită multă muncă ! Şi ce ciudat mi s-a părut că lumea astăzi s-a transformat într-un teatru de orgoliu şi de rătăcire, plină de lenoşi care vorbesc despre muncă, despre valori şi slavă.
Nicolae Dabija afirma:”Omul e o potaie în devenire.Fii cîine –muşcă, latră,scheaună,gudură-te dacă vrei să supravieţuieşti” , dar noi azi am întrecut toate graniţele posibile,pentru că omul este cineva şi în acelaşi timp nimeni, omul încearcă să cucerească universul, nedîndu-şi seama că universul cucereşte omul , că e imposibil chiar el să croiască legile în toate şi la orice oră. Şi aşa începe sinuciderea blîndă numită, Cucoana Lenea.
Ea, lenea, e mai dulce decît fapta,dar munca e mai ascuţită şi cînd mă gîndesc că am sintetizat atît de multă gramatică ca să ies învingătoare din lupta cu lenea.
Toţi avem slăbiciuni care nu ne fac cinste, dar sînt ale noastre.Cînd lenevesc eu îmi pare că toată lumea leneveşte cu mine şi sînt mai mulţumită decît credeţi,dar în momentul în care conştientizez ce mult valorează timpul pe care îl pierd visînd,pentru că lenea asta face, visează,mă înspăimînt şi îmi promit că nu se va mai repeta.
Dumneavoastră credeţi că lenea n-a ucis pe nimeni? Ei bine, aflaţi că nu e aşa. Dacă ar fi cineva să moară din pricina lenii să ştiţi că eu aş fi prima.
Imaginaţi-vă că eu, Luminiţa Sandu, nu m-aş pregăti cîtuşi de puţin la seminarul dumneavoastră,din cauza lenii desigur, ce s-ar întîmpla atunci? M-aţi pica , nu? Aflaţi că asta m-ar omorî, pentru că ştiu că munca îşi merită efortul. Şi de cîte ori mă gîndesc la asta ,îmi amintesc că visele nu se risipesc, visele nu pot zbura, dacă nu le dai aripi. Trebuie să muncesc în fiecare zi pentru a nu mă dezamăgi pe mine , apoi pe părinţii mei ,Oamenii care şi-ar da şi haina pentru ca mie să-mi fie bine. Spuneţi-mi ,cum aş pute să-i decepţionez? Oare nu mi-ar fi lene să fiu leneşă?Oare nu mi-ar fi ruşine?
Mă uitam azi în jurul meu şi vedeam numai oameni maturi. Se presupune că şi eu sînt unul dintre ei,dar nu mă simt aşa.Prea mult mi-am iubit copilăria !Oricum maturitatea mă coplică şi mai mult, gîndesc raţional şi îmi calculez fiecare clipă pierzîndu-mi astfel viaţa. Sînt conştientă că a munci e o artă,dar fiecare artă mai e cuprinsă de un destin.Dacă ai fost înţelept cu viaţa şi ai căpăta un destin magic ,atunci şi arta de a fi om muncitor, harnic, sincer , demn şi responsabil e strălucitoare.
Prin muncă luptă pentru ceea ce vrei şi pentru ceea ce e al tău. Obţine ce vrei, chiar dacă te costă mult, mult mai mult decît poţi oferi.Fă ce vrei, cînd vrei şi cu cine vrei , dar nu uita că eşti Omul iubitor de muncă.
Numai în momentul cînd vei simţi că mulţumirea de sine te domină, te face neputincios în faţa naturii, atunci victoria este a ta...
De cînd m-am născut am dorit să devin artistul mistuit de muncă.Am învăţat să rostesc cuvinte ce bucurau auzul părinţilor şi am muncit pentru  asta.
Am învăţat primii paşi pentru valsul vieţii mele , am muncit şi aici.
Am luat un creion din geanta mamei şi văzînd că el lase urmele pe care eu le doresc , am mînjit toate hîrtiile, şi aici a fost nevoie de muncă.
Rupeam hainele mamei şi făceam rochii la păpuşi, muncă şi asta a fost.
Încă nu cunoşteam literele,dar priveam la cărţi şi încercam să le reproduc , mare era minunea care mă ajută să reuşesc . Ei ,cei mari ,abia acum înţeleg că tot ce făceam atunci m-a pregătit pentru acum.Nu mi-e frică să muncesc, pentru că eu nu ştiu ce-i aia lenea.
Suferă .Mori, dacă trebuie .Bucură-te , dacă ai un motiv.Ridică-te atunci cînd ai căzut şi cazi atunci cînd ţi se cere.Dar fii ceea ce trebuie să fii:un OM!

Ileana Malancioiu - Cosmar

Intreg orasul era plin de morti
Iesisera pe strada principala
Asa-mbracati in hainele de gala
Pe care cat esti viu nu prea le porti.

Treceau razand si nu-i puteam opri
Pareau ca nu mai inteleg deloc
Ca sunt prea multi si nu mai este loc
Si pentru cei care mai suntem vii.

Ne-nfricosa grozav fantasticul delir
Dar stam si ne uitam uimiti ca la parada,
Caci fiecare-aveam pe cineva pe strada
Si n-am fi vrut sa fie inchis in cimitir.

Gândesc deci exist /vs/Am deci exist.

Ce-ar trebui să avem sau să gândim pentru a exista,sau cel putin ce-ar trebui să facem pentru a simți că trăim ?
Acum, mai mult ca niciodata aș putea să vorbesc despre asta.Un micuț exemplu ar fi  minunata existența ,aici în România,pe care am tot gândit-o ani mulți,de acolo,de acasă ,din Republica Moldova. A fost unicul gând care m-a făcut să trăiesc nu pur și simplu, ci să trăiesc fericit,să trăiesc pentru ceva .A mai fost și gândul care mi-a dat forțe să termin liceul cu o notă bună.(nu mi-a plăcut niciodată să invăț ce mi se impune și vă dați seama ce efort a trebuit să depun).  O fi fiind astea gânduri eronate,dar fiind la răscruce m-au ajutat să aleg.
Azi ,gândesc pozitiv,frumos și mă imbrățișeaza emoții necorespunzătoare,mi-am tulburat liniștea dar îi pot face față,pentru că voi fi puternică. Am promis!
Azi ,sînt acolo unde vroiam să fiu și am totul fără să am nimic. Cu toate astea exist și o fac intens pentru că fiind un om neserios,am motive mari (serioase dacă vreți) să o fac.Este  și asta o regula nescrisă care-mi ordonează gândurile și îmi alungă toate îndoielile.
Azi am realizat că în pofida obstacolelor ,a prejudecăților ,am conturat pentru mine un moment important ,am realizat că nu-mi pare rău că  sînt aici,pentru că chiar mi-am dorit asta. Viața are gust pentru că gândesc, am și exist!
Și cum fizica îmi era prietena cea mai buna , într-o bună zi mi-a zis asta:”tot ce se întâmplă în viața ta ,tu atragi.Totul vine către tine în virtutea imaginilor din mintea ta.Gândurile tale atrag ceea ce ți se întâmplă.” Și avea dreptate.
Gândesc atât de mult, încât asta îmi i-a tot timpul ,dar nu regret câtusi de puțin.Pentru că gândind anumite lucruri,le îmbrac în haina realității, le pun cirese coapte la ureche,iar în părul blond,pieptănat si lung las să cadă numai flori de tei si păpădie. Curcubeul ar trebui să fie invidios!
Dar ,domnule, pentru mine noțiunea de “existență” capătă o altă formă de la o zi la alta.Fluturele trăiește ore ,dar în acele ore luptă să-și vadă visele împlinite .Nu știu ce-o fi visând, gândind sau având el acolo,dar e un erou.
Și eu, ce-am facut eu în 18 ani? Nimic.
Până la 15 ani am avut un șir de pasiuni eșuate,iar mai apoi credeam și continui să cred că rostul lumii n-a fost altul decât să pregăteasca apariția mea pe pământ și am început să creez vise.
Atunci când vorbesc despre ceea ce gândesc , mulți zâmbesc chiar dacă eu cred în ceea ce spun.Uneori însă e atât de greu.
Puțin îmi pasă mie de ce crede lumea, eu știu că legea atracției universale va funcționa și în cazul meu. GâNDESC ,DECI VOI AVEA șI ASTA Mă VA DETERMINA Să EXIST.
Probabil că în ziua când m-am născut cineva a voit să se amuze și a făcut din mine un actor fără scenă. Mi-a dat o înverșunare greoaie ,o ambiție și un avânt care, amestecate au devenit marea mea patimă: știu exact ce vreau, ce merit și ce pot să primesc de la viață.
Conform dicționarului ,”a gândi” inseamnă a crea idei despre obiectele și fenomenele din realitatea înconjuratoare.
Insa azi realitatea paradoxală ne-a prins pe toți în neagra ,sumbra și încântatoarea pânza țesută cu multă perfecțiune,deci sântem ostatici ,fie că ne place nouă asta , fie că nu , sântem obisnuiți să gândim și să acționăm în mod mecanic și asta ne înnebunește, emoțiile au îmbrăcat cămașa monotoniei și nimci nu ne mai impresionează ,devenim fideli unor standarte și pierdem valori ,lăsăm pradă trecutului rânduieli.Totul se termină până a începe și asta ne împiedică să mai credem în existența lucrurilor cu adevarat frumoase , în existența misterelor. Și astea sunt doar niște verigi ruginite ,mari și reci din lanțul infinit al problemelor care ne dau bătaie de cap zilnic , care ne înghit tot ce avem , ne privează de libertate și ne fură dreptul de a participa în cursa organizată de însăși Viața.
Și așa cum o lume în culori îmi doresc și o am , am asociat “a gindi” cu a “a visa”.  De ce m-aș complica, când totul poate fi atât de simplu.Diagramele complicate în viață le găsim singuri, șapoi risipim atâta timp și energie ,pentru a ajunge la un rezultat după egal.
Ce puțini sânt cei care conștientizează că nimic nu se mișcă fără ca noi să poruncim și până la urma existența nu constă în a avea ,ci în a fi , în a gândi.
Privește mereu în sus ca să vezi unde poți zbura și mai ales adună-ți energie să te avânti către înalțimile propuse.Pune-ți în gând să fii cel mai bun, să muncești cinstit,să iubești cu adevărat , să râzi din toată inima ,să nu regreți niciodată nimic. Pierde țărmul din vedere și lasă-te purtat de val, aspiră către ceva și crede în realizare,nu pentru că o vezi ci pentru că o poți atinge. 
Incalcă regulile .Tu ești săgetătorul, îți rămine doar să țintești.

p.s de mult nu am mai scris și aveam atâtea gânduri pe care le-am îmbâcsit în astea doua foi. Ideile și-au mai pierdut din profunzime odată însuflețite!