Powered By Blogger

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Eu cred că mofturia e o boală!

Trăim în secolul confuziilor. Confundăm oameni, sentimente şi lucruri. Confundăm preferinţe, valori şi plăceri. Am ajuns să confundăm chiar şi procesele patologice care ne afectează organismul, aşa zisele - boli. Confundăm totul, pentru că este foarte important să supravieţuim. Confundăm, pentru că nu avem de ales.


S-a gîndit cineva vre-o dată că atunci cînd refuzi ceva, o faci nu pentru că  ţi-ar fi displăcut ci pentru că ţi-e frică. Refuzi pentru că nu poţi lăsa trecutului careva amintiri sau  anumiţi oameni. Refuzi pentru că acceptînd vei ajunge să-ţi pară rău de ce ai făcut. Refuzi pentru că adevăraţii fricoşi, se respectă.
Şi acum s-o zicem tare şi apăsat. Fobia există şi ne dă bătăi de cap. Din cauza temerilor construim bariere pe care nu le putem depăşi, părem nebuni şi "ciobani", devenim banali şi inspirăm suspiciune.
De ce nimeni nu-l i-a în serios pe bărbatul care se teme de maşini sau de ce atenţia noatră nu se lasă măgulită de femeile care se tem de bărbaţi, de ce nu avem suficientă răbdare să-i ajutăm pe copiii care se tem de numere, de fulgere sau tunete. De ce ni se par mofturoşi oamenii care se tem de dentişti sau de căsătorie, de flori sau de străini, de imperfecţiune sau de gravitaţie. Sau şi mai simplu, există atîţia oameni cărora le e frică să iubească,   le e frică să fie singuri?! De ce indiferenţa noastră întrece orice limită?
Tocmai eu întreb asta, cea mai bună etichetă. Eu, care habar n-aveam de suferinţele oamenilor şi mai ales de luptele lor interioare. 
Nu credeaţi niciodată că grecul îl înfruntă pe grec, dar iată că se mai întîmplă. 

Am fost azi să-mi i-au ceva de mîncare şi ce să vedeţi? Printre sutele de cutiuţe de ceai şi alte sute de cutii şi borcănaşe cu "ce doreşte inima unui student înfometat", am găsit, vă rog atenţie, ceai de sunătoare. Sună frumos, aveţi dreptate, dar asta nu e totul. Printre referinţe, era următoarea menţiune: generează şi întreţine starea de bine prin optimizarea balanţei emoţionale, reducerea stresului şi a depresiei, asigurarea relaxării mentale şi psihice, stimularea gîndirii pozitive, normalizarea somnului sub aspectul duratei şi a calităţii acestuia. Aveam toate motivele să cred că-i minunea minunilor întruchipată, numai ceai nu.
 Mereu se întîmplă că lucrurile adevărate sunt cele de care te îndoieşti cel mai mult.  Şi dacă ceaiul "mare minune" îşi permite să fie cel mai tare de pe rafturi, tu nu te poţi îndoi de puterea ta Omule. Tu, care porneşti războaie şi nu le mai poţi termina. Tu, care distrugi tot ce iubeşti mai mult  pe unde mergi. Tu, care eşti pieton al aerului. 
Tu, nu lăsa pe nimeni să-ţi fure aspiraţiile, pentru că te-ai trudit a le cred. Nu da un deget nimănui, fiindcă mai tîrziu vei fi nevoit să oferi întreaga mînă. Nu-ţi inventa boli şi nu te lega la cap dacă nu te doare.

De asta suntem oameni, pentru că avem raţiune şi inteligenţă, gîndim mult şi "prost", credem repede şi vindem şi mai repede. Şi cu toate astea  eu cred că mofturia e o boală. Pe bune.



luni, 1 octombrie 2012

Mi-e toamna...

Miroase a somn, a oameni prefăcuţi, a oboseală, a transpiraţie...Miroase a fericire, a plăcere, a viaţă.
 Toamna se manifestă diferit pentru fiecare în parte şi oameni fiind, ne putem înşela, putem înţelege eronat, putem pierde bucuria de a trăi tot căutînd garanţiile care ne-ar asigura ca mici sunt şansele de a cădea în capcanele aceluiaşi OM.
Pentru cîţi dintre noi, toamna este o icoana a durerii?!Pentru cîţi dintre noi, toamna aduce deziluzii?! Cîţi dintre noi, toamna asta ar da "un regat pentru un cal"?! Zadarnică mi-e curiozitatea, oricum nu vreau sa ştiu răspunsuri.

Am învăţat atît de frumos să ne lăsăm inimile lovite de bătăi neîndrăgostite încît am uitat că avem piciorele din lut, iar răceala apei şi violenţa vîntului ne-ar putea distruge. Am învăţat să ne mîndrim cu defectele noastre, pentru că am înţeles că datorită acestora suntem iubiţi. Am învăţat să fim sinceri, multiplicîndu-ne astfel personalitatea. Am învăţat să ne petrecem serile făcînd lucruri inutile şi ruşinoase, iar zilele lăudîndu-ne cu victoriile incredibile. Am cel mai mare dispreţ faţă de aceste învăţături, pentru că nu le pot înţelege din punct de vedere spiritual. Şi dacă desconsiderarea e un păcat, sunt o păcătoasă...dar mai gîndesc în termenii demnităţii!

Mi-e toamnă şi lumea devine mai frumoasa, iar ochii mei învaţă să strălucească în acest anotimp...