Powered By Blogger

miercuri, 27 aprilie 2011

lena4k@ şi odnoklassniki

Lena4Ka are 21 de ani. Este studentă în anul I la o universitate din România. A venit la studii „cu rutiera” pentru a se îndepărta de casă şi pentru a scăpa de grija excesivă a mamei şi de stilul comunist de educaţie al tatălui. Merge la ore, nu prea des, dar când ajunge în faţa colegilor şi profesorilor se străduie să fie activă, aşa, ca să-i observe toţi prezenţa. Se mândreşte atât de mult că mai cunoaşte şi limba rusă că mai ar renunţa la limba mamei, limba română. E mândră când vorbeşte în limba rusă şi nimeni nu o înţelege, când întâlneşte pe drum un basarabean îl salută neapărat cu„privet” şi la plecare îşi ia la revedere cu „paka”, că e în stil studenţesc, e mai modern şi… de ce nu?
Len4k, Lena4k@, Lenutz@, Lenusyk, Lenutsu, Lenutzk@… e aproape întotdeauna „online” pe site-urile de socializare. Pe odnoklassniki scrie la status că e „La Rominia”, nu cumva să dea de bănuit că s-a „românizat”, scriind „În România”. Studenta venită în România la studii îmi zice că e „moldovancă” şi vorbeşte „limba moldov’nească”. Îmi aduce multe argumente, e o apărătoare înflăcărată a Limbei de Stat(i). Se așează comod pe scaun, pune picior peste picior şi îmi explică ce greu se înţelege cu „rominii”, pentru că o numesc „rusoaică”, pentru că atunci când se vorbeşte de Rusia toţi o privesc bizar, pentru că îi adresează întrebări stupide… Mă uit atent la ea şi încerc să-mi ascund revolta, poate să-i fac dăruiesc un dicţionar „romino-ruso-moldov’nesc”, sau poate o hartă, sau pur şi simplu să-i fac un cadou un bilet spre casă?
O văd studentă la Facultatea de Istorie, nu pentru că după ce ar absolvi ar deveni mare istoric, ci pentru că ştiu că ar afla şi ea ceva din puţinul pe care trebuia să-l cunoască încă  din timpul orelor de la şcoală. O mai privesc încă o dată mult mai atent – în ochii ei se adăpostise atâta linişte şi prostie că nu mai vroiam să-i explic nimic. Atunci când s-a născut, tinerii ca ea, studenţi, luptau în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru Limba Noastră cea Română, pentru revenirea la grafia latină, pentru tot ceea ce înseamnă „identitate”.
Când era ea la grădiniţă, în 1995, o largă mişcare de protest a luptat pentru menţinerea studierii limbii române şi a istoriei românilor în instituţiile de învăţământ, mişcarea fiind din nou constituită în mare parte de liceeni şi studenţi. Iar acum când e timpul ei… E timpul ei să lupte, e timpul ei să caute adevărul, e timpul ei să calce pe urmele celor care au încercat să aducă tot ceea ce a pierdut Moldova, fără voia ei…
Oare „libertate” înseamnă şi neştiinţă sau nepăsare…? Oare generaţia „Google” trebuie să scrie „search” pentru a răspunde la întrebările elementare – cine sunt, de unde vin, ce limbă vorbesc…
Lena4ka se apropie în grabă de calculator. Cineva i-a scris pe odnoklassniki, cineva „de la Moldova”…

P.S text preluat 

Un comentariu: