Powered By Blogger

marți, 14 decembrie 2010

Ajunul Sf. Andrei

Moldovenii sarbatoresc Sfantul Andrei pe 13 decembrie. Noaptea din ajun este destinata unor obiceiuri care asigura protectie oamenilor,  animalelor si gospodariilor, pe care taranii le-au pus sub obladuirea acestui sfant.
Din mosi stramosi se zice ca aceasta este "Noaptea strigoilor" ...ca lupii in aceasta noapte pot vorbi iar cei care ii aud afla multe taine dar mor repede. In fine, e o noapte 'magica:)'...invaluita de mister. Potrivit traditiei milenare, in aceasta seara in multe sate se organizeaza sezatori. In casa mare se stang mesterii populari ai satului care isi expun lucrarile si deapana cantece, legende si amintiri. Tot in aceasta noapte se fac vraji de dragoste, de maritis. Fetele tinere, deobicei la tara, fac din asta o adevarata competitie:)) imi amintesc cateva traditii care mi le povestea bunica...In aceasta seara fetele trebuie sa aduca cu gura  apa neinceputa de la fantana si sa plamadeasca niste turtite care urmeaza sa fie date la caine. Pe care o mananca intaii, acea fata se marita prima. ( hmm, si daca era cainele flamand si le infuleca pe toate? :))) Se spune ca tot in acea noapte, fetele aruncau bete deasupra vetrei sa vada in cate luni isi vor gasi ursitul. Hmm, poate incercam si noi , fetelor, sa aruncam niste bete pe aragaz, sa vedem ce iese;))))))))
Busuiocul sfintit sub perna, te ajuta sa visezi ce soarta vei avea. El reprezinta un adevarat talisman care te protejeaza contra farmecelor si atrage dragostea, fiind simbolul fidelitatii si a relatiilor de lunga durata.
Tot in aceasta noapte baietii fura portile gospopdarilor care au fete nemaritate. Ce bine ca la bloc nu se practica asa ceva:))))
Si mai sunt datini si obiceiuri multe la fel cat si fete de maritat. O fi ele adevarate sau nu, ramane la discretia fiecareia:)
Sarbatoarea Sfantului Andrei, ramane a fi una dintre cele mai iubite sarbatori din ciclul "Calendarului Popular", cu cele mai multe traditii invaluite de mister.
Dragele mele, daca aveti istorioare interesante legate de aceasta sarbatoare, nu ezitati sa le imprastiati aici...le voi citi cu mare drag si ne vom amuza impreuna! Si daca riscati sa faceti farmece , aveti grija pe cine visati :))))

Sa fie sanatosi toti cei care poarte numele de Andrei, Andreea, Adriana, Adrian(..)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu